Banner
Banner
Banner








Jó csapáson a Budapest Boat Show PDF Nyomtat Email
Írta: Balazs   
2014, FEBRUARY 17, MONDAY 16:40

2014.02.17.

Itt a frissülés! Hosszú éveken át hanyatló fővárosi hajókiállítás friss szelet kapott és az irány is jó. Tavaly már érezhető volt valami mozgolódás, de ez az év meggyőzheti a kiállítókat és a vendégeket, hogy van létjogosultsága a februári Boat Show-nak. A Hungexpo igyekszik felnőni a feladathoz, a hajósok pedig támogatják. Visszatértek régi kiállítók, érkeztek teljesen újak, a G pavilont életre kelt.

 

Tavaly az amsterdami METS-en találkoztunk Edittel, akinek a feladata lett a tavalyi és az idei BBS megszervezése. Hosszasan beszélgettünk, és kirajzolódott, hogy a Hungexpo teljes szemléletváltáson ment keresztül. Új, lendületes csapat állt a rendezvény mögé, járják a kiállításokat, gyűjtik az ötleteket. Itt döntöttük el, hogy ha indul a hajó, mi is felszállunk, hozzáadjuk, amit tudunk, aztán meglátjuk az eredményeket. Mint kiderült ezt nem csak mi gondoltuk így, hiszen többen visszatértek kiállítóként és jöttek újak is.

 

 

Jól rajtoltunk! Már az első nap megdöntötte az előző évi látogatói számot és nem csak a zöldruhásokhoz (FEHOVA) mentek. A G pavilonban 11 óra után felpörgött az élet, érkeztek a látogatók, sokkal többen, mint egy éve. Nem volt olyan tömeg, mint az ”A” pavilonban, de így is sok ismerőssel találkoztunk és elkezdődtek az egész hétvégét meghatározó, tartalmas színpadi programok. Mi a 103D standon voltunk az Aktív Balaton Turisztikai Klaszterrel. A reggeli kicsit szkeptikus, kételkedő hangulat kezdett optimistára változni és 18 órakor úgy zártuk az első napot, hogy most talán nem csak ígéreteket kaptunk, hanem tényleg változik valami. Pénteken és szombaton sem panaszkodhattunk a látogatottságra. Lehetett volna persze több is, de az sem kis eredmény, hogy ismét program lett kijönni a kiállításra.

 

 

Volt látnivaló egészen vasárnap délutánig, hiszen több vitorlagyártó hazai képviselete is megjelent. Az Ullman Sails és a North Sails mellé újként csatlakozott a Quantum Sails legújabb termékeivel. Az elektromos hajók népszerűsége folyamatosan nő, így a már megszokott Stikl, Hírös,Velence és WIA hajók mellé újként érkező olasz Ranieri manufaktúra két modellje is sikeres évekre számíthat a Balatonon. Vezető ruházati márkák (SLAM, MUSTO) mellett a hazai termékek legújabb kollekcióit is meg lehetett vásárolni.

 

 

Vitorlások között az optimisttől a 40 lábasakig (többek között Bavaria, Jeanneau, Hanse, Code8, Flaar, Scholtz, Seascape, Narca) mindenki találhatott érdeklődésének megfelelőt. Központi helyre került a Team Black Jack katamaránja, a fekete SL33-as. Sikeres volt a Wild Joe csapat által rendezett négy napos Grind Challenge, amit Berecz Zsombor nyert meg.

 

 

A zebegényi hajózástörténeti múzeum egy igen impozáns anyaggal érkezett, több előadást is tartottak. A modellhajókat végre medencében láthattuk egy ”szélgép” segítségével vitorlázni, ki is lehetett próbálni őket. A motorcsónakok kedvelői is szép számmal válogathattak a robbanómotoros hajók közül. Méltatlanul, az épület egyik sarkában bukkantunk rá a színvonalasan megépített hazai Pferschy-re, ami megérdemelt volna egy frekventált helyet. A Magyar Vitorlás Szövetség is színes programokkal, vitaműsorokkal várta a látogatókat. Kiemelnénk a Hungexpo és az MVSZ együttműködésének aláírását és a Kékszalag jövőjével kapcsolatos egyeztetéseket. A kiállításon jelent meg Litkey Farkas "Amerre a szél fúj" című könyve, amit a helyszínen, dedikálva lehetett átvenni.

 

 

Pénteken, zárás után kezdődött a kiállítói VIP party. Végre ezt a jó szokást is átvették itthon, és nem a dugóban kellett araszolnunk este, hanem jó hangulatban, kötetlen beszélgetéssel telelt el pár óra. A svédasztalos vacsora finom volt és előkerülhettek a jó borok is. Mi a Bujdosó pincészet kínálatával (Mentőöv, Csomó, Kapitány, Sirocco, Nemere, Sextáns) készültünk.

 


A Budapest Boat Show történetében először hirdettek „Újdonság Pályázat”-ot kiállítóink részére. A pályázaton részt vehetett minden olyan hajó forgalmazó és gyártó, akinek 2012. január 1. és 2014. február 1. közötti időszakban készült el, került forgalomba új hajómodellje, vagy meglévő modelljének továbbfejlesztett, megújított változata. A beküldött pályamunkákat egy független szakmai újságírókból, sportolókból és szakemberekből álló bizottság bírálta el.

 


I. helyezett SCHäFER YACHT - D38, II. helyezett FLAAR 26, III. helyezett STYLE YACHT - SCHOLCZ 8.8

 

Újdonság pályázat, részletes eredmények   >>>

 

Összességében eredményesen zártuk a négy napot, több sikeres együttműködés jött létre. A legjelentősebbek között említhetjük, hogy hétvégén került be a közvetítési naptárunkba a Bavaria Nagydíj Nagyhajós Regatta, és a Zöldszalag. A teljes ElYacht flottát (Elan 310) megtalálhatjátok idei balatoni közvetítéseinkben a Code8 és a Flaar vitorlásokkal együtt és a Sudár Sportosok is jelezték csatlakozási szándékukat. Jövőre pedig már a Tisza-tóról is fogunk közvetíteni kisebb versenyeket. A Budapest Boat Show adott alkalmat az új versenyközvetítő rendszerünk bemutatására. Szélesítettük szolgáltatásink körét, például egy gombnyomásra lekérdezhető lesz a kiválasztott bójához tartozó hajósorrend. A közvetítői webes felületet (térképet) mobil eszközökre is optimalizáltuk (iOS, Android, Windows Mobile) és érkeznek a SNEWISPORT App-ok.

 

A kiállítás végeztével elégetetten kezdtünk el pakolni. Jó érzés ez, régen volt ilyen!

 

 

Ma, kedd délelőtt egy gyors telefonos felmérést végeztünk a kiállítók között, ki mennyire volt elégedett vagy elégedetlen. Az alábbi gondolatokat tekinthetjük inkább többé, mint kevésbé egybe hangzó véleménynek is.

 

Budapest Boat Show 2015. A mélypontokban az a jó, hogy a múlt hibáiból tanulva az újraépítés sok újdonságot hozhat. A BBS-nek újra van jövője, ha ezen a csapáson halad. Közhely és unalmas a válságra hivatkozni, hosszú évekig ezt ment, volt valós alapja is. Ez azonban nem tarthat az idők végezetéig. A pozitív hozzáállás sokat segíthet, amit most mindék oldalon tapasztalhatunk. A Hungexpo társ lett, belátta, hogy a hajósok nélkül nincs kiállítás és most a másik oldal is bízott a rendezőben, lett kommunikáció, párbeszéd. Ez az egymásra utaltság, a közös érdekek párhuzamba állítása elengedhetetlen. A folytatásnak a fejlődésről kell szólnia, a hosszú távú együttműködés nem csak a két félről szól, hanem a kilátogató vendégekről. A piac lassan kezd élénkülni, ismét megjelenik az igény és a költekezési kedv. A kiállítónak akkor éri meg részt venni, ha belátható időn belül megtérül a területért kifizetett összeg, de tudomásul kell venni, hogy a megtérülés nem azon a négy napon realizálódik. Ehhez a kitermelhető helydíjak mellett szélesebb látogatói kör kell. A kisebb vállalkozásokkal kiteljesedne a szakma. Vitorlavarrók, veretezők, hajófestők, szerelők, oktató- továbbképző cégek, hajóalkatrész gyártók, forgalmazók is fontos piaci részt fednek le. Kellenek és szükségesek az újdonságok, az innovatív termékek, ezek megjelenése ösztönzőleg hat a látogatási kedvre. De figyelembe kell venni azt is, hogy nem mindenki új hajót, alkatrészt szeretne venni. Sokak apró-cseprő hibákra várnak megoldást, másoknak egyszerűen a hajós életérzés kell.

 

Ha 2015-re annyit fejlődik a rendezvény, mint most, az jó eredmény lesz, és még többen megtalálják számításukat.

 

Rég nem volt rá alkalom, de most végre leírhatjuk: érdemes volt kiállítóként és látogatóként is részt venni. Aki idén nem jött ki, mert azt hitte semmivel nem jobb, mint az előző évek voltak az tévedett. Jövőre ne hagyja ki!

 

 

Budapest Boat Show képgaléria   >>>

 

 

 

snewisport

LAST_UPDATED2
 
 
2024. 04. 26.
Ma Ervin napja van.

snewisport kereső

Vitorlázás

Utazási információk

on-line versenyközvetítés - LIVE tracking, & hírportál, e-mail: info snewisport hu I...I BHKE Minden jog fenntartva © All Right Reserved 2007-2020. SNEWISPORT